Despre
Telemedicină

Telemedicina nu înlocuieşte actul medical. Telemedicina optimizează însă timpul pacientului şi pe cel al medicului.

Suntem mândri că am fost iniţiatorii proiectului de Telemedicină în Epilepsie în România. Prezenţa şi turneul caritabil al World Doctors Orchestra în România, cu concertele din Cluj-Napoca (26 mai Casa Universitarilor), Braşov (27 mai Biserica Neagră) şi Bucureşti (28 mai Ateneul Român) sprijină financiar înfiinţarea acestei reţele atât de utile pacienţilor din întreaga ţară.

 

Proiectul de Telemedicină în Epilepsie a plecat de la următorul exemplu: un medic din Bucureşti, de-a lungul carierei sale de pana la 70 ani, poate consulta un numar de maxim 10.000 pacienţi; un alt medic din Iaşi poate face acelaşi lucru pentru alţi maxim 10.000 pacienţi, la fel un alt medic din Oradea, din Craiova, din Suceava sau din Constanţa. Există limita aceasta – legată de timp, pentru că timpul este o resursă limitată: maxim 10.000 pacienţi într-o viaţă de medic activ, preocupat de epileptologie.

Imaginaţi-vă cum ar fi ca experienţele individuale ale acestor medici acumulate de la un numar total de 100.000 pacienţi să fie reunite într-o manieră abordabilă, iar expertizele acelea individuale, concluziile acelor ani şi ani de muncă şi de concentrare să devină punctul de plecare pentru consultarea şi deciziile terapeutice ale viitorilor pacienţi cu epilepsie. Ce tipuri de crize, ce frecvenţă au avut acestea, cum au răspuns la medicamente în timp, ce reacţii adverse sau motive de întrerupere a tratamentului, evoluţia în timp a calităţii vieţii de la un număr cât mai mare de pacienţi cu epilepsie sunt informaţii din care orice medic neurolog din Romania ar dori să înveţe!

Avantaje

O experienţă bogată medicală disponibilă tuturor medicilor neurologi implicaţi în lupta împotriva epilepsiei.

Accesibilitatea pacienţilor la diagnostic corect şi la o monitorizare corectă în timp a evoluţiei bolii. Un pacient dintr-un mic orăşel din nordul ţării nu va mai trebui să vină într-un centru universitar pentru a fi consultat şi investigat prin EEG. După o primă vizită într-un centru dedicat epilepsiei, acel pacient poate să se adreseze unui cabinet dedicat din zonă în care locuieşte, unde i se pot face înregistrările EEG de fiecare dată când se doreşte evaluarea efectelor medicaţiei prescrise, ajustarea dozelor, verificarea activităţii cerebrale dacă se schimbă ceva în tipul de crize pe care le avea, ori se doreşte întreruperea tratamentului. Înregistrările video EEG la 3 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni ș.a.m.d. le poate face acasă sau aproape de casa lui, iar medicul lui curant poate vizualiza şi lua o decizie terapeutică de la distanţă.

Faptul că medici cu mare experienţă în epileptologie pot consulta – atât în momentul înregistrării EEG, dar şi mai târziu după înregistrarea EEG din cabinetul de epileptologie – starea sănătăţii pacientului cu epilepsie. Aceşti medici sunt atât din ţară, în centrele universitare din România, cât şi în clinici din străinătate. Un medic din Bucureşti, din Copenhaga sau din Montreal cu experienţă de peste 20 ani în epileptologie poate să ofere o a doua sau a treia opinie asupra unei situaţii medicale complexe întâlnite de un medic român situat în Rădăuţi. Pacientul este în centrul atenţiei şi grija primordială a echipei medicale este calitatea vieţii acestuia.

Fii partener al reţelei de Telemedicină în Epilepsie în România

Parteneriatul cu Centrul de Epilepsie şi Monitorizare EEG poate fi modul în care un alt cabinet de neurologie, cabinet de epileptologie, o companie sau o organizaţie non-profit împărtăşeşte împreună cu noi grija pentru pacienți. Noi suntem pregătiți să fim coechipieri pentru promovarea unor soluţii de creştere a calităţii vieţii pacieţilor cu epilepsie.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să ne scrieţi la adresa consult@epilepsie-eeg.ro sau accesaţi www.epilepsy.ro.